Yukarı Çık
Bildirimler
Şu anda, yeni bir bildirim mevcut değil!

Yeni bildirim olduğu zaman tam olarak burada karşına çıkacak.

3 dakika okunma süresi

0 yorum

11

Eski Kaplıca

admin

3 ay önce

Bursa il merkezinin Çekirge bölgesindedir. Kaplıca Mahallinin yüksekliği 210 metredir. Kaplıca 3 bölümden ibarettir. Soğukluk kısmı iki kubbe ile örtülüdür. Ortadakinde ufak bir havuz vardır. Bunun iki yanma yarım kubbeler kullanılmıştır. Ilıklık kısmında sekiz sütun üzerine bindirilmiş yuvarlak kemerler kubbeyi taşımaktadır. Merkezinde ufak şadırvanı, sağında ufak bir odası mevcuttur. Sıcaklık kısmında mermer aslanağzından boşalan sıcak su ufak havuza, oradan da 7 m çapındaki havuza akmaktadır. Aslanağzının bağlandığı yerde, 1675 yılına ait kitabeli bir ayna taşı vardır. Havuzun etrafında yer alan sekiz sütun ve başlıkları, Bizans devrine aittir. Hamamın yapımını hızlandırmak için başka yerden getirilip burada kullanılmıştır. Çatı ilk yapıldığında kurşunla kaplı olduğu halde, 1612 yılında kurşunlar sökülerek kiremitle kaplanmıştır.

KISA TARİHÇESİ : Bu kaplıca, en eski tarihi olan kaplıcalarımızdan biridir. Prof. Dr. N. Şakir Dirisu, İdroloji isimli eserinde «Bazı yazarlar Eski Kaplıca’nın Hüdavendigâr zamanında yapıldığını iddia etmektedirler. Halbuki soğukluk ile hamam kısmındaki sütun başlıkları Bizans eseridir. Bu başlıkların Hüdavendigâr tarafından başka yerlerden tedarik edilerek buraya konduğu da ileri sürülmekte ise de, bu dört kısım tam Bizans üslûbuna uygun olarak yapılmış olup, kubbeler çok basıktır. Türk Hamamlarının hiçbirinde böyle geniş fakat basık kubbe yoktur. Bu hamama, sonradan Hüdavendigâr tarafından ilâve edilmiş olan soyunma yerinin kubbeleri ne kadar yüksektir. Bu sebeple Eski Kaplıca’nın hamam kısmının Bizans yapısı olduğu, fakat harap bir halde ele geçen hamamın Hüdavendigâr tarafından tamir edildiği, soyunma yeri olarakda diğer iki kubbeyi ilâve ettirmiş olduğu bir gerçektir. Eski Kaplıca, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından Ayasofya’dan 30 yıl önce yaptırılmıştır. Bu gün Avrupalılarca Eski Kaplıca, Teodora Hamamı olarak tanımlanmaktadır.» Avrupa yazarları, İmparatoriçe Teodora’nın 525 yıllarında, Bizans’tan 4000 kişilik ekibiyle gelip, bu hamamda kaldığını kaydederler. Yine Bursa Hamamları isimli eserde, Eski Kaplıcaya yapılan ilâvelerin 1511 yılında Hüdavendigâr tarafından yaptırılmış olduğu Bursa sicillerine dayanılarak ileri sürülüyor. Kaplıca, I. Sultan Murat tarafından çift hamam olarak yaptırılmıştır.

SUYUN ÖZELLİKLERİ: Kaplıca Çekirge kaynaklarından beslenir. Kaplıca kaynağının su sıcaklığı 45° C, radyoaktivitesi 25,7 eman, pH değeri ise 7,4 dür. Şifalı suyun teknik vasıfları ise; Kalsiyum, sodyum, bikarbonatlı, oligometalik, radonlu’dur.

ŞİFA YÖNÜ: «Romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, romatoit, artrit, siyatik, artroz, yorgunluk ve nekahat halleri, gut, tutmayan kemik kırıklarında, ekzema ve astım gibi bazı allerjik hastalıklarda ve kadın hastalıklarında» tavsiye edilmektedir.

BURSA ESKİ KAPLICA’YA NASIL GİDİLİR?

Bursa merkez ve çevrelerinden metro,otobüs ve minibüslerle Kükürtlü Mahallesi’deki bu kaplıcaya ulaşılabilir. Kaplıcaya kendi aracı ile ulaşmak isteyenler aşağıdaki haritadan yararlanabilir.

KAYNAKLAR: 1-Fevziye Koç, Türkiye Kaplıcaları, Bilge Kültür Sanat Yayınevi; 2-Mustafa Avşaroğlu, Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?