Yukarı Çık
Bildirimler
Şu anda, yeni bir bildirim mevcut değil!

Yeni bildirim olduğu zaman tam olarak burada karşına çıkacak.

6 dakika okunma süresi

0 yorum

13

Ömer Kaplıcası

admin

5 ay önce

Afyon’a 18 km. uzakta, Afyon-Kütahya asfaltı üzerindedir. Geçek kaplıcasının 1 km güney tarafında, İnaz Köyü sınırlarında yer alır. Ömer Kaplıcasına, “Ömerler” ya da “Ömerli Kaplıcası” da denilmektedir. Kadınlara ve erkeklere mahsus hamamlar, çok sayıda havuzlar ve bir de çamur banyoluktan oluşan büyük bir kuruluştur. Bunların dışında, Afyon Özel İdaresince, “100. Yıl Atatürk Yüzme Havuzu” adıyla yaptırılan modern havuz ve çevresindeki konaklama tesisleri de, hizmete girince Ömer Kaplıcası, gerçekten görülmeye değer kaplıcalarımızdan biri olma şansına kavuşmuştur. Bunun yanı sıra son yıllarda Oruçoğlu firmasının özel girişimi ile gerçekleşip, hizmete soktuğu “Oruçoğlu Tesisleri” de, Ömer Kaplıcası’na daha turistik bir kimlik kazandırmıştır. Bunlara ek olarak, yapılan yeni sondajlarla elde edilen çok zengin jeotermal sular, Ömer Kaplıcası’nın gelişmesini sağlamıştır. Ömer Kaplıca suları da, uzmanların tespitlerine göre, bikarbonattı, sodyum klorürlü, hipertermal gruptandır.

Kaplıcanın tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, büyük havuzunu yaptıran kişiye ait kitabede 1889 tarihi bulunmaktadır.

SUYUN ÖZELLİKLERİ: Ömer Kaplıcası, su bakımından zengindir. Kimyasal olarak; demir arsenik, karbondioksitli, bikarbonattı, sodyum klorürlü, hipotermal gruba girer. Kaplıca suyu; klorür, amonyum, lityum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, stronsiyum, baryum, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, iyodür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat ve hidroarsenat gibi iyonlar içerir. Ayrıca; metaborik ve metasilikat asitleri de içerir.
Kaplıca suyu; gazlardan serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojen içerir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 43-54°C, radyoaktivitesi 9.5 eman, pH değeri 7.2’dir.

Ömer Kaplıca suları, romatizma, kadın hastalıklarında, kısırlıkta, böbrek ve idrar yolları taşlarında, damar hastalıklarında, cilt hastalıklarında büyük faydalar sağlar. Kaplıcaya, Afyon’dan düzenli otobüs seferleri vardır.
Ömer Kaplıcası’nın da kendine özgü öyküleri ve dizeleri var. Söylenceye göre, kaplıcaya ismi verilen Ömer Dede, çevrede çobanlık yaparmış, çomağı ile toprağı kazarak bu sıcak suyu bulmuş. Evliya Çelebi de, Ömer Kaplıcası’ndan Seyahatname’sinde söz etmiştir. Yunan işgalinde, kaplıcanın ahşap bölümleri, düşman askerlerince yakılmış, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yeni odalar eklenmiştir.

Ömer ve Gecek Kaplıcaları’na ilişkin olarak Prof. Dr. Nurten Özer’in görüşleri de şöyle: “Ömer ve Gecek Kaplıcaları’nın suyu, tuzlu, bikarbonatlı, karbondioksitli ve hipertermal. İçinde az miktarda florür de var. Tuzluluk ve bikarbonat içermek, bu suların özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına faydalı olmasını sağlıyor. Böyle sular, genellikle bağırsağı boşaltım, yani laksatif etkiye sahip. Bikarbonatın midenin salgı kapasitesinden meydana gelen azalma, ya da bozulmalarda da, iyileştirici etkisi var. Suların karbondioksit de içermesi, habis tümörler ve kanamalar dışında, her türlü mide hastalıklarında kullanılmalarına olanak veriyor.
Tuzlu ve sıcak sular, iltihabı romatizmal hastalıkların tedavisinde de faydalıdırlar. Tuzlu suyun iltihabı emici özellikleri, deri hastalıklarının tedavisinde de büyük yararlar sağlar. Ayrıca böbrek hastalıkları ile böbrek taşları konusunda da tuzun etkisi büyüktür.”

ŞİFA YÖNÜ: Ömer Kaplıcası suyunun banyo tedavisinde aşağıdaki hastalıklara iyi gelmektedir.

  • Romatizmada,
  • Bel ve sırt ağrılarında,
  • Kırık-çıkık sonrası tedavilerinde,
  • Kireçlenmede,
  • Kadın hastalıklarında,
  • Artroz çeşitlerinde,
  • Romatid artrit, spondil artrit, ankilopoetila, fibrozitis, selülit gibi romatizma! hallerde,
  • Kronik bronşit, enfizem, faranjit gibi enfeksiyonlarda,
  • Kırık, mafsal şişliği ve yapışıklıklarında,
  • Hemipleji, parapeleji ve çocuk felci hastalıklarında,
  • Şişmanlık ve beslenme bozukluklarında,
  • Eklem rahatsızlıklarında,
  • Kısırlıkta.

Ayrıca, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolu taşları, damar hasta­lıkları ve cilt hastalıklarında da başarılı sonuçlar vermektedir.

İçme tedavisinde:

  • Böbrek ve safra kesesi taş ve kumlarını dökmede,
  • İdrar yolu iltihaplarında,
  • Müzmin kabızlık ve bağırsak tembelliğinde,
  • Hazım güçlüğü çeken mide ile hiposentik midelerde faydalıdır.

Solunum yolu ile:

  • Kronik bronşit,
  • Enfizem ve
  • Farenjit hastalıklarında fayda sağlamaktadır.

MEVCUT TESİSLERİ: Kadınlar ve erkeklere mahsus hamamlar ile çok sayıda havuzlar ve bir adet çamur banyosundan oluşan büyük bir tesistir.
Ayrıca, il özel idaresi tarafından yaptırılan “100. Yıl Atatürk Yüzme Havuzu” modern bir şekilde yapılmış olup çevresindeki konaklama tesisleri ile görülmeye değer bir kaplıca özelliği taşımaktadır. Buna göre; 20 adet villanın her biri 100 m2 kullanım alanlı, 2 yatak odalı, şömineli, salonlu, Amerikan mutfaklı, havuzlu, banyolu, tuvaletli ve barbekü teraslıdır.
Bir adet 3 katlı apart otel, 8 adet tek odalı (2 yatak kapasiteli, banyolu, tuvaletli, mutfaklı), 12 adet apart daireli (2 odalı, banyolu, tuvaletli, mutfaklı),
20 adet aile banyoları (2 yatak kapasiteli, havuzlu, banyolu, tuvaletli, Amerikan mutfaklı),
1 adet kapalı yaz olimpik yüzme havuzu, 2 adet Türk hamamı, 1 adet kapalı büyük yüzme havuzu bulunmaktadır.
Afyon Kızılay Maden Suyu, buradan çıkarılmaktadır.

AFYON ÖMER KAPLICASINA NASIL GİDİLİR?

Ömerli Kaplıcası, Geçek Kaplıcasının 1 km güney tarafında, İnaz Köyü sınırları içerisinde yer alır. Kap­lıcaya, Afyon’dan düzenli otobüs seferleri vardır. Kendi hususi aracı ile ulaşmak isteyenler Oruçoğlu Termal Otelin üst tarafındaki yoldan kaplıcaya ulaşabilirler. Ömerli Kaplıcalarının bulunduğu konum aşağıdaki haritada gösterilmiştir.

ÖMER KAPLICASI ve YAKINLARINDA GEZİLECEK YERLER

– Ömer Dede Türbesi

KAYNAKLAR: 1-Fevziye Koç, Türkiye Kaplıcaları, Bilge Kültür Sanat Yayınevi; 2-Mehmet Şimşek, Şifalı Sulara Yolculuk, Inkilap Yayınları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?